BADKARSGUIDE

Här finner du nyttiga tips innan du skaffar badkar! Bland annat om vad du ska tänka på när du bygger in badkar, vilka materialval som är smarta och tips för sargmonterade blandare

Vill du veta hur man kaklar in badkar - läs vår guide till hur man bygger in badkar!

MATERIAL

emaljbadkar starkare än akryl

Vårt favoritämne att diskutera! Olika material har olika fördelar - det är ofrånkomligt. Vissa håller längre, andra är enklare att forma. Vi älskar ändå emaljerade badkar, dessa är tåliga och långlivade.

Emalj är mycket lik en porslinsyta egentligen. Den består av olika sandsorter som blandas och sedan bränns i ung. Emaljens fördelar är att den tål över 800 grader ( inga små värmeljus kan förstöra badkaret), den tål kemikalier så som lacknafta, nagelfärg och starka rengöringsmedel och den är nästintill omöjlig att repa.

emaljbadkar är reptåliga

Om man repar emaljerade badkar med en vanlig kniv så lossnar bitar från kniven på emaljen, med en trasa kan man enkelt ta bort detta. Prova det i ett akrylbadkar (plast) om du vill! Nu är det inte ofta man vill repa ett badkar, men ett reptåligt badkar tillåter att man tappar saker i det, att hundrar och andra husdjur kan badas och att du inte behöver vara orolig för att badkaret förstörs.

Alla Kaldeweis badkar som du hittar hos oss är i emaljerad stål. Med en total tjocklek på 3.5 mm. Bland andra tillverkare är 2.5 mm en vanlig godstjocklek. Det gör att du kan nästintill göra vad som helst med badkaret - och det håller.

"Att bada i ett plastbadkar är som att dricka champagne ur ett plastglas".

OLIKA INSTALLATIONSMÖJLIGHETER VID KAKLING

Beroende på vilket slutresultat du är ute efter finns olika möjligheter att kakla in badkaret.
Badkaret kan gå i nivå med omgivande kakel (eller för delen annat material), det kan gå i liv eller vara ovanpå ytskiktet.

Oavsett viket man är ute efter är det vikitigt att i ett tidigt skede poängtera detta för din plattsättare då det kräver olika uppbyggnader runt badkaret.

Alla våra badkar kan installeras i de fyra olika nämnda sätten. (klicka för större bild)

 

Badkar i nivå med kakel Badkar ovan kakel

 

 Underlimmat badkar Badkar i liv med kakel

Storleken spelar roll

De flesta av oss anser att 160 centimeter långt och 70 centimeter brett badkar är ett "vanligt" badkar. En typisk djup är 41 centimeter. Men varför sluta där? Alla våra badkar kommer i en mängd olika storlekar. Ett brett badkar gör att du får bättre plats med axlarna, ett långt att dina knän kommer under vattnet.

Ett par saker att tänka på vid införskaffande av badkar är:

  • Skaffa inte ett större badkar än vad din varmvattenberedare klarar av,
    har du fjärrvärme är detta inget problem. Under respektive badkars produktblad kan du se ungefär hur många liter som varje badkar rymmer
  • Fundera på om du kommer att använda badkaret till både bad och dusch eller bara till bad
  • Om du vill ha möjligheten att bada två i badkaret bör det vara minst 170 x 70 cm
  • Om du har ett litet badrum och har svårt att få plats med ett långt badkar - använd bredden! Att ha 5-10 cm extra bredd (från de vanliga 70 cm) förändrar badupplevelsen även i ett kort badkar.

Läs gärna mer om storlekar på denna sida - Storleksguide badkar

 

Sargmonterad blandare

För ett stilrent utseende är det vanligt att välja en sargmonterad blandare till badkaret. 
Sargmontaget kan göras i själva badkaret (håltagning behövs) eller i en kaklad kant vid sidn av badkaret. Ett par bra tips är att:

1) Se till att karpipens längd är tillräcklig för att vattnet verkligen rinner ner i badkaret och inte skvätter upp på kanten av badkaret
2) Tänka på placeringen av blandaren - är den tillgänlig från inspektionsluckan?
3) Be rörmokaren installera avstängningsventil så att vattnet kan stängas av till blandaren vid service och underhåll

I övrigt är det mest de estetiska aspekterna som styr valet av blandare. Om blandaren ska integreras i badkarets kant görs håltagning redan vid tillverkning av badkaret om det är ett emaljerat badkar. Detta för att emaljeringen ska även ske i hålets kanter. Alla våra badkar är lämpade för håltagning och samtliga håltagningar planeras av vår tekniska avdelning - för att ganratera att blandaren får plats, badkaret behåller sin stabilitet och att hålen får rätt dimension. 
Det är är enkelt att beställa ett håltaget badkar - allt vi behöver veta är vilken sargmonterad blandare du ska ha och vart badkaret helst den ska placeras.

Därefter tar vi fram en ritning som du godkänner -  sedan har du badkaret håltaget och klart efter cirka 3 veckor. Klicka på länken om du vill se hur en ritning för håltagning av badkarsblandare kan se ut. I exemplet är det inritat en Tapwell BI040 blandare på ett Classic Duo 103 badkar.

 

Sargmonterad blandare badkar

 

BAD ELLER DUSCH - VILKET FÖRBRUKAR MEST ENERGI?

Ofta har man påstått att dusch drar mycket mindre energi än att bada badkar - vilket kan stämma. Men det finns flera parametrar att ta hänsyn till.
De flesta duschar har ett flöde på 12 / liter per minut. Detta innebär att om man duschar 10 minuter har man förbrukat 120 liter varmvatten.

I ett badkar som är 170x70 cm stort (lite större än de vanligste badkaren) ryms det cirka 110 L vatten om man som person tränger undan 70 liter (en normal stor man).

Duschar man kortare tid än 10 minuter har man gjort en "energivinst" i att duscha, duschar man längre har man gjort en "energiförlust".

Den sista parametern är att duschvatten går till spillo - det går rakt ut i avloppet och avger ingen värme på vägen ut. Väljer man att bada badkar och inte släpper ut vattnet direkt efter badet utan låter det kylas ned till rumstemperatur först - då har man frigjort energin till rumsvärme istället.

Badkarsvisualisator

Sugen på att se hur några av våra populäraste badkarsmodeller kan se ut i "verkligheten"? Besök vår badkarsvisualisator och prova dig fram till vilken som passar dig!
Konfiguera ditt badkar

Inbyggnad av badkar

Att bygga in badkaret i kakel, mosaik eller annat material ger badrummet en exklusiv känsla. Men det finns ett par saker att tänka på för att underlätta för sig själv. Vi har även en guide om hur man bygger in badkar.

Inspektionslucka

Detta är A och O när det gäller inbyggnadsbadkar. Ett måste, placeringen av den ska också vara  tilltänk. Från inspektionsluckan ska man kunna nå bottenventilen under ifrån och komma åt breddavloppet. 

Badkarets placering

Då badkaret har ett breddavlopp ska man placera detta utåt - för att kunna komma åt att serva breddavloppets vred och överfyllnadskydd om det skulle gå sönder. På bilden är breddavloppet placerat åt rätt håll.

Golvbrunn

Även när det gäller golvbrunn är placeringen viktig. Finns det bara en golvbrunn i badrummet rekommenderas att man sätter den halvt innanför inkaklingen och halvt utanför. Placeras den nedanför badkaret finns ingen avrinning från övriga rummet och man kan få fuktskador som problem.

Tillbehör

 

Ett badkar kan behöva lita schysta tillbehör för en fulländad badupplevelse. Till alla badkar har vi ett brett sortiment av produkter som ger det där lilla extra. 

Här är lite information av några av våra tillbehör:

Comfort Level - alla våra badkar är utrustade med ett överfyllnadskydd. Men för att maximera badjupet finns tillbehöret Comfort Level. Då stänger man till nedre delen av överfyllnadskyddet så att endast den övre delen är i funktion. Detta ger dig 50 mm extra baddjup.

Kaldewei Sound Wave

Sound Wave - högtalare under badkaret. Kanske inte det vanligaste att ha men väldigt häftigt. Vi lyssnar mycket på musik idag och vill ha det överallt. Under badkaret kan man på ett tryggt sätt installera speciella högtalare tillverkade av Bose. Du styr högtalarna sedan från vilken Bluetooth enhet som helst.

Färg på badkaret - vi kan leverera alla badkar i en mängd olika färger om man vill. Häftigt och annorlunda. Kontakta oss för färgprover

Easy Clean Finish - en speciell ytbehandling av emaljen på badkaret. Med Easy clean finish på ytan får kalk, smuts och schampoorester mycket svårt att bita sig fast på badkaret. Det räcker normalt sett bara med en sköljning för att hålla badkaret rent. Rekommenderas för alla men speciellt för dem med mycket kalk i vattnet - hårt vatten.

Bottenentiler för badkar i färg - vi har ett flertal snygga färger på bottevnetiler och bräddavloppsystem som passar till våra badkar. Vad sägs om bottenventil i mässing, bottenventil i Nickel eller bottenventil i borstad koppar, möjligheterna är många.

 

Fler tillbehör finner du under Badkarstillbehör

Bottenventil för badkar mässing

Badkar med avtagbar front

Vi har riktigt snygga avtagbara fronter till våra badkar. Badkarsfronterna är gjorda i stenkompositmaterialet Silestone och finns i flera läckra färger. Både långsidan och gaveln går enkelt att lyfta av och du kommer enkelt åt att rengöra under badkaret.

I vår badkarsvisualator kan du enkelt välja mellan flera olika färger och se vilken som passar dig bäst! Missa inte heller videon som visar hur enkelt badkardsfronten byggs ihop och kan öppnas upp!

 

Påfyllning via bräddavlopp

Vi tycker att det både är snyggt och behagligt med påfyllning av vattnet till badkaret via breddavlopp.
Fördelarna är flera:
- Du slipper ha en så kallad karpip (ett utlopp för vattnet) på väggen som sticker ut. Den kan vara irriterande och man kan slå sig på den.
- När vattnet fyllls på via breddavlopp "slår" det inte lika hårt mot badkaret och det blir helt enkelt en tystare påfyllnad.

När man använder sig av påfyllnad via breddavlopp behöver man en blandare som styr vattnets temperatur och flöde. Vi har flera olika typer för inbyggnad i vägg, se dem här badkarsblandare för inbyggnad.
Badkarsblandaren behöver dock inte sitta infälld i väggen, den kan även placeras på karkanten.
Mer om sargmonterade badkarsblandare kan du läsa om här ovan.

 

Påfyllningbreddavlopp badkar